STROMY SI ZASLOUŽÍ NAŠI PÉČI
Nelesní zeleň z různých pohledů

Na stromy se dá dívat ze spousty různých pohledů. Stromy jako specifický biotop s vlastními zákonitostmi, domov stovek různých dalších organismů. Stromy jako „plíce planety“, „klimatizace“, prostě jako něco, co nám pomáhá na Zemi přežít. Stromy jako součást historie místa, kulturního dědictví, určité úcty. Stromy jako estetický prvek, inspirace. A pro někoho samozřejmě i stromy jako nebezpečí, zdroj „nepořádku“ či obecně problémů.

Právě stromy jsou pro leckoho symbolem přírody a její ochrany. Výsadba stromů je jednou z nejoblíbenějších dobrovolnických činností a jejich obrana jednou z nejčastějších občanských aktivit v ochraně přírody. Ale víme, jak a kde stromy sázet a kde naopak mohou výsadby způsobit více škody než užitku? Nezapomínáme přes horečné výsadby na péči o ty, které tu již s námi desítky let jsou? Jak o ně pečovat? Kdy má smysl za ně bojovat a kdy je rozumné starý strom pokácet? Skutečně končí život stromu jeho uschnutím? Jak se na to vše dívají zákony?

Na konferenci budeme míchat co nejpestřejší směs různých témat a pohledů s tvrdými daty podloženými fakty i náměty k diskusi a uvažování. Konference 2022 bude zaměřena výhradně na dřeviny rostoucí mimo les. Což je pojem daný zákonem, ale i prosté konstatování, zahrnující všechny „ty duby, lípy, borovice, jabloně, třešně…“ rostoucí podél cest, na mezích, v loukách, ale i v ulicích, na zahradách či v parcích.

Více informací na stránkách konference.

Konference je podpořena grantem Norských fondů – „Společně pro zelenou Evropu“.